Den långa resan

Den långa resan är en patiens, alltså ett slags kortspel du spelar med dig själv och målet är alltid att få patiensen att gå ut. Denna patiens går ut när, eller snarare om, du lyckas kasta bort alla kort. Den långa resan kan vid första anblick likna patiensen Idioten eftersom båda till en början läggs ut på samma sätt.

Förberedelser

Fördelen med många patienser, så även Den långa resan är att det inte behövs speciellt många förberedelser. Det gör patiens till ett mycket bra tidsfördriv oavsett om du bara vill få tiden att gå eller om du är sugen på kortspel. Allt du behöver i detta fall är en kortlek på 52 kort samt ett underlag att lägga ut korten på, exempelvis ett bord eller till och med golvet fungerar bra.

Given

Eftersom en patiens läggs på egen hand, är det du själv som både blandar och lägger ut korten. Därför är det såklart också viktigt att du inte fuskar, om du vill att spelet ska kännas genuint. Du börjar med att blanda kortleken noggrant, särskilt om du lagt patiens tidigare. Jokrarna ska alltid plockas bort innan du börjar blanda korten.

Spelet

Du lägger sedan ut fyra stycken kort i en vågrät rad med framsidan uppåt, du ska alltså se vilka korten är. Om två eller fler av korten har samma valör, ska du flytta dem till det korten med den valören som finns längst till vänster. Sedan lägger du ut fyra nya kort ovan på de befintliga korten och gör samma procedur. Finns fyra kort av samma valör får dessa slängas bort. Spelet går ut när du lyckats slänga bort alla kort.

Regler

  • Lägg ut fyra kort
  • Kort med samma valör läggs i en hög
  • Spelet går ut om alla kort har kastats bort

Varianter/sammanfattning

Den långa resan är en patiens som fungerar utmärkt som tidsfördriv. Patiensen passar troligtvis bäst för vuxna eftersom reglerna kan till en början vara lite svåra att förstå. Det behövs i princip inga förberedelser, det enda du behöver göra är att blanda en kortlek där jokrarna är bortplockade. Patiensen kan upplevas som mycket svår att få att gå ut.