Rummy

Här har jag samlat alla kortspel på sajten som är underordnade kategorin rummyspel.

Tong its

Tong Its är ett populärt rummykortspel som kommer från Filippinerna.

Läs regler

Samba

Samba är ett spel i kategorin rummy-spel och en variant på Canasta.

Läs regler

Michigan Rummy

Michigan Rummy är ett underhållande rummyspel som är snarlikt femhundra.

Läs regler

Gin Rummy

Gin Rummy är en variation av kortspelet Rummy och har växt i popularitet de senaste åren.

Läs regler

Rummy

Rummy är ett roligt och ett intressant spel som har funnits sedan början av 1900 talet.

Läs regler

Hand och Fot

Hand och fot är ett där spelarna får två högar med kort – handen och foten.

Läs regler

Femhundra

Femhundra är ett så kallat rummy-spel som är nära besläktat med Canasta.

Läs regler

Canasta

Canasta är ett väldigt populärt Rummy-spel där man spelar med två kortlekar och man spelar med fyra spelare.

Läs regler

Rummy är namnet på ett gäng olika kortspel som är nära besläktade. Det går att jämföra med poker där det finns många olika varianter som Omaha, Texas hold’em och Seven Card Stud. Bland Rummy-spelen hittar vi till exempel Canasta, Femhundra, Samba och Gin Rummy.

Rummy-spel går ut på att man ska dra och kasta kort och skapa vissa kombinationer. Enligt wikipedia så härstammar den här speltypen från Kina vilket jag absolut kan tänka mig då de faktiskt ofta påminner mycket om det otroligt populära kinesiska spelet Mahjong. Som ett sidospår bör nämnas att Mahjong också är fenomenalt kul och gillar man kortspel så kommer man garanterat att gilla Mahjong.

Spela Rummy

Eftersom det finns många olika Rummy-spel där reglerna och målet varierar något så kommer här en bredare beskrivning av hur spelformen fungerar. För detaljer och regler om respektive spel så kan ni gå in och läsa reglerna på spelen ni är intresserade av att lära er.

I Rummy-spel är målet att man ska bli av med sina kort genom att skapa så bra kombinationer som möjligt.

Spelarna blir tilldelade ett bestämt antal kort och ska därefter försöka bli av med korten genom att bilda kombinationer. En spelares omgång i turordningen börjar med att man drar ett kort från en talong eller en hög och kan spelaren skapa några kombinationer läggs dessa ned och spelomgången avslutas med att spelaren själv lägger ut ett kort i högen.

Kombinationerna ger poäng och oftast avgörs Rummyspel av att man räknar vilken spelare eller vilket lag som har samlat på sig flest poäng.

Varför välja Rummy?

Så varför ska man spela just Rummyspel? Rummyspel har ett lite större djup än många andra kortspel. De har också en hel del taktik och med en bra strategi så kommer man en bit på vägen.

Jag skulle säga att Rummy är ett ”vuxet kortspel”. Många enklare kortspel som till exempel vändtia finns det lokala regler som ska öka turfaktorn och ge spelare som egentligen inte har någon taktik eller strategi en chans att vinna. Saker som att man förlorar om man går ut på en tia eller en två är en typisk sådan regel som gör vändtia mer barnvänligt för att det jämnar ut chanserna att vinna.

Rummyspel har en omvänd uppbyggnad och där gynnas man istället av att komma ihåg vilka kort som lagts, lista ut vad motståndarna samlar på och så vidare.

Rummyspel har i många fall ett tydligt skicklighetsmoment vilket så klart gynnar de som vill spela seriöst och också de lite äldre spelarna. Med äldre spelare menar jag i det här fallet vuxna personer istället för barn vars erfarenhet inte är så stor och vars hjärna ännu är under utveckling.

Vill man ha ett välgjort, roligt och långsiktigt givande kortspel är rummyspel ett perfekt alternativ att sikta in sig på.