Samba

Samba är ett kortspel för två till sex spelare och spelas runt om i hela världen. Spelet har relativt svåra regler att förstå, och kräver en del övning för att läsa sig, därför passar kortspelet bäst till vuxna sällskap som letar rolig underhållning. Spelet går i korthet ut på att samla 10 000 poäng eller mer och kan spelas både enskilt och i lag.

Förberedelser

Samba spelas med 162 kort totalt, det är tre kortlekar på 52 kort samt sex stycken jokrar. Ni kommer att behöva hålla räkning på poängen och därför kan det vara bra att ha penna och papper till hands. Alla korten har olika poängvärden och det är viktigt att alla spelare har koll på dessa och är överens om det.

Given

Ni behöver komma överens om vem som ska vara givare och blanda samt dela ut korten. Ni kommer att få olika många kort, beroende på hur många spelare ni är. Är ni två, tre, fyra eller fem spelare kommer ni att få 15 kort var och är ni sex spelare får ni 13 kort var. Om ni är fyra till sex spelare spelar ni i par.

Spelet

Målet med spelet är att samla poäng för ”melds” som det kallas i spelet, och är en uppsättning av kort. En uppsättning av sju likadana kort kallas kanasta och en uppsättning av sju kort i en sekvens kallas för Samba. Första spelaren drar två kort från högen, ”meldar” med kort denne har på handen om så önskas och slänger sedan ett kort. ”Meldsen” är värda poäng och spelet är slut när korten på handen är slut. Ni spelar till någon har samlat 10 000 poäng.

Regler

  • Samla melds som är värda poäng
  • Spelet pågår tills det är slut med kort på handen
  • Spela igen tills någon har 10 000 poäng

Varianter/sammanfattning

Samba är ett kortspel som passar vuxna sällskap som söker lite klurigare kortspel att sällskapa med. Är ni många spelar ni i lag, annars individuellt. Ni samlar poäng och först till 10 000 vinner. Det finns varianter av spelet, exempelvis ett som kallas Svart Samba samt att spelet är en variation på kortspelet Canasta. Och en rekommendation är att först lära sig reglerna i Canasta, innan ni börjar att spela Samba.