Patiens

Ett kortspel med bara en spelare kallas för patiens. Ett sådant spel går ut på att sortera korten efter vissa regler.

Den långa resan

Den här patiensen har gått ut när (om) alla kort har kastats.

Läs regler

Farfars klocka

Farfars klocka är ett mycket enkelt spel att spela när man är ensam.

Läs regler

Idioten

Frustrerande patiens som "aldrig" går ut och därav namnet idioten.

Läs regler

Harpan

Harpan är helt klart ett av de mest klassiska spelen i kategorin patiens.

Läs regler

Spindelharpan

Spindelharpan är som vanliga harpan fast lite mer komplicerat.

Läs regler

Det går också att spela mot varandra genom att jämföra antalet poäng som spelaren uppnått i en patiens. När spelaren är klar med sitt spel kan en av två saker hända; antingen klarar spelaren patiensen och ”går ut”, eller så förlorar spelaren. Många hävdar att patiens uppfanns i norra Europa, antagligen i Skandinavien eller Tyskland. Därifrån spred sig spelet till Frankrike och vidare till USA. Än idag är det ett populärt sätt att spela kort på som du kan prova med eller utan medspelare.

Vanligaste typen av patiens

Det allra vanligaste sättet att spela patiens på känner du säkert till. Det går ut på att ordna alla kort i ordning i sina rätta färger. Det vill säga, när du är klar ska du ha en hög med spader där esset ligger i botten, och samma för hjärter, klöver och ruter. Oftast går en sådan här patiens inte ut, det vill säga spelaren förlorar. Då är det bara att försöka igen. Korten i en patiens kan vara öppna eller dolda. Om korten är öppna får du som spelare se dem under hela spelet och tvärtom i varianter där korten är dolda.

Olika varianter av patiens

Det finns hundratals varianter på patiens, så det finns alla möjligheter att hitta just din favorit. Du kan också välja om du vill spela offline eller online. Väljer du att spela online kan du nästan vara säker på att ditt casino har nya varianter för dig att prova ut. Den mest klassiska patiensen, Klondike, är en självklarhet men patiens är så mycket mer. Till exempel Spindeln, där du använder två kortlekar för att bygga upp spelet. Pyramid är en annan variant där du plockar bort kort genom att para ihop dem så att den totala summan blir 13. Det finns även många fler!