Idioten

Idioten är en typ av patiens som spelas med en kortlek. Namnet på spelet kommer troligtvis från hur du känner dig när det går mindre bra att spela. Spelreglerna är lätta att lära sig och Idioten går ut på att endast ha de fyra essen kvar när du går ut. Att lägga patiens är ett perfekt tidsfördriv och en chans att spela alldeles själv. Du kan börja spela så fort du har plockat fram kortleken.

Förberedelser

Kortspelet Idioten spelas utan jokrar, du behöver en kortlek med 52 kort. Patiens är ett typ av pussel som du lägger med kort. Det är viktigt att ha en lämplig plats när du spelar patiens. Gör iordning ett ställe på bordet som är lika stort som ett A5 papper. När du spelar Idioten antingen vinner du eller också förlorar du. Du kan använda papper och penna och räkna dina vinster.

Given

Idioten är ett spel som du spelar själv. Du blandar korten och lägger sedan ut fyra kort i rad på bordet. Korten ska placeras med bildsidan uppåt. Endast ett kort i varje färg får finnas i raden. Om det finns två eller fler kort i samma färg när du delar ut korten plockar du bort alla kort utom det högsta kortet.

Spelet

Du börjar med att lägga ut fyra kort i rad och sedan slänger du det lägsta kortet i varje färg. Sedan lägger du ut fyra nya kort på samma plats som de fyra första korten som du la ut. Lägg ut kort även om det saknas ett kort på den platsen. Jämför de översta korten och se om du kan slänga bort någon av korten. Det underliggande kortet i högen får nu användas. Om en plats blir tom kan du välja ett av de översta korten och placera det på den tomma platsen.

Regler

  • Fyra kort i olika färger.
  • Släng lägsta kortet.
  • Lägg ut fyra nya kort på korten och släng högsta kortet.
  • Fortsatt lägga ut kort tills endast fyra kort är kvar.

Varianter/sammanfattning

Ordet patiens betyder tålamod och det kan behövas är du lägger kortpusslet. Du börjar spelet med att lägga ut fyra kort och sedan plockar du bort det lägsta kortet i varje hög till alla korten är slut i talongen. Det kan ta tid innan korten i talongen är slut och du endast har fyra kort kvar framför dig. Chansen att patiensen går ut är liten men det är alltid kul när den gör det.