Tong its

Tong Its härstammar från de filippinska öarna och spelas numera flitigt världen över. Har du spelat Gin Rummy och Mah-Jong tidigare kommer du känna dig hemma med Tong Its. Kortspelet exploderade i popularitet under 90-talet och är till för tre spelare. Syftet med Tong Its är kort och gott att försöka ha minst kort eller poäng i handen efter alla spelade omgångar.

Förberedelser

Då Tong Its spelregler ibland kan vara något komplicerade för nya spelare, är dess förberedelseprocess desto simplare. Ingenting avancerat behövs förberedas. Det enda som behövs innan en runda dras igång är ett anteckningsblock, penna, en kortlek utan jokrar samt två medspelare att spela med. När allt detta är på plats är det dags att börja dela ut korten.

Given

Innan en runda påbörjas väljer man vem som börjar dela korten. Därefter delas 12 kort ut till vardera spelaren. En runda börjar när kortutdelaren slängt det första kortet. När en spelare slänger ett kort har övriga deltagare valet att antingen plocka upp det slängda kortet i hopp om att få en kortkombination eller ta ett kort ur den kvarstående korthögen.

Spelet

Med Tong Its är målet att ha så lite poäng tillsammans på de kort man har i sin hand. Kort kan slängas efter det att olika kombinationer likt triss eller fyrtal finns i handen. Spelaren som kan slänga alla kort vinner. Detta kallas för Tong Its. Är det så att ingen spelare lyckats tömma handen efter det att alla kort är utdelade, vinner den spelare som har minst poäng, vilket baseras på kortens värde.

Regler

  • 3 spelare
  • 12 kort per hand
  • Inga jokrar

Varianter/sammanfattning

Tong Its är ett kul och intensivt kortspel som fungerar att spela med två andra familjemedlemmar eller vänner. Varianter likt tidigare nämnda Mah-Jong, vilket kanske är den mest populära versionen av spelet, samt kortspelet Tonk använder sig båda av ett liknande koncept. Vilken variant man än spelar är versionernas tillgänglighet samt enkla grundkoncept definitivt något som passar de allra flesta kortspelare.