Gops

Gops är ett roligt och engagerande kortspel där det gäller för spelarna att bluffa så bra som möjligt för att ta hem stick och därmed poäng. Vanligtvis spelas Gops med två deltagare. Det är också möjligt att utöka deltagarantalet till tre eller fler personer men då måste också antalet kort som används justeras så att alla deltagare får samma möjligheter.

Förberedelser

I Gops används inte hela kortleken. När det är två deltagare spelas Gops med 39 kort – hela hjärtersviten sorteras bort och de andra tre sviterna används i spelet. Korten är sedan värda sin egen valör men rankas så att ess är lägst och värt 1 poäng och kungen är det högsta kortet med ett värde av 13 poäng.

Given

Varje spelare tar en färg var medan ruterfärgen blandas och används sedan av båda spelarna under spelet som poängkort. Är det flera spelare som deltar kan hjärter användas och eventuellt kan även en extra kortlek tas i bruk. Det viktiga är att varje spelare har en hel färg på sin hand, det vill säga antingen spader eller klöver.

Spelet

Spelet inleds med att ett första kort från ruterhögen vänds upp så att alla spelare kan se det. Det gäller sedan för spelarna att bjuda på detta uppvända kort. Buden är hemliga, spelarna placerar alltså sina kort med baksidan upp. När alla lagt sina bud vänds korten upp och den som har den högsta valören tar hem ruterkortet som spelaren budat om. När alla ruterkort vunnits räknas sedan värdet ihop av de kort varje spelare tagit hem och spelaren med högst antal poäng vinner omgången.

Regler

  • Det gäller att ta hem poäng genom att bluffa sin motståndare.
  • Esset är det lägsta värda kortet medan kungen har det högsta värdet av 13 poäng.

Varianter/sammanfattning

Gops är ett enkelt spel med tydliga regler. Vissa väljer dock att spela med esset som det högsta kortet. I dessa fall är ess värt 14 poäng. Vilket värde som ska användas är helt upp till spelarna – så länge alla är överens om reglerna. Oavsett vilken variant ni väljer är detta ett roligt och snabbt spel som kan underhålla personer i alla åldrar.