Priffe

Svenska kortspelet Priffe liknar whist, som är ett klassiskt engelsk parspel. Kortspelet Priffe är ett underhållande spel för fyra spelare som är uppdelade i två par. När det spelas strävar paren efter att ta hem så många spel som de kan. Misärspelet kallas noll och här gäller det att ta hem så få stick som paren bara kan. Priffe var under en lång tid ett av de mest omtyckta kortspelen innan bridgespelandet tog över.

Förberedelser

För att kunna spela Priffe behöver ni en kortlek. Börja med att sortera ut jokrarna som inte behövs när ni spelar. Papper och penna är bra att ha till hands för att föra protokoll över poängen. Innan spelet börjar bestämmer ni vilka regler som ska gälla. Det kan vara bra att skriva ner om det ska vara en maxgräns för poängen. Det lag som först når maxgränsen vinner. Ni kan också komma överens om hur många spelomgångar som ni vill spela. Marker behövs om ni spelar med insatser. En honnörstickstabell används vid budgivning.

Given

Dra ett kort för att bestämma vem som givare. De spelare som drar de högsta korten sitter mittemot varandra och de bildar då ett lag. Det är vanligt att rotera spelare så att alla får att en chans att spela tillsammans. Det innebär att en individuell vinnare kan utses efter alla spelomgångarna. Alla 52 kort i kortleken delas ut av givaren så alla spelare får 13 kort.

Spelet

Kortspelet Priffe börjar med en budgivning. Högsta budet är spel och det är svårast att ta hem, inga trumfkort kan användas när denna variant väljs. Noll är det näst svåraste och här gäller det att plocka hem så få stick som möjligt, utan några trumfkort. När ni spelar hjärter innebär det att hjärter är trumf medan ruter är trumf när ni spelar ruter. Klöver innebär att ni har sämre kort. Sista budet är det som spelas och det gäller att antingen plocka hem så många stick eller så få som möjligt.

Regler

  • Alla fyra spelare får 13 kort.
  • Budgivning innan spelet startar.
  • Sex olika bud kan läggas.
  • Sista budet bestämmer vad som spelas.
  • Poäng räknas.
  • Stick som är över sex kallas trick.

Varianter/sammanfattning

Priffe är ett kortspel som spelas med fyra spelare. Ni spelar i lag och laget kan skifta efter varje spelomgång och en individuell vinnare kan utses. Spelet börjar med budgivning och det finns sex olika spelvarianter att välja mellan. Alla spelare måste följa färg. Högsta kortet vinner, om det trumf inte används. Lagen samlar poäng och om laget får mer än 30 poäng kallas det för utgång. Det lag som får utgång får också extra poäng. Priffe är ett spännande strategiskt lagspel som erbjuder flera fina utmaningar.