Pinochle

Pinochle är ett amerikanskt kortspel som spelas med 48 kort. Det kan ta lite tid att lära sig reglerna men när det steget är avklarat har du lagt till ett underhållande spel till din spelrepertoar. Kortspelet är ett komplext spel som passar för en längre spelkväll i vänners sällskap. Kortspelat kan spelas med två spelare såväl som i större grupper

Förberedelser

Pinochle spelas vanligtvis med två kortlekar. Det är ett kortspel där klädda kortkombinationer spelar huvudrollen och du börjar med att sortera ut alla kort med valörerna två till åtta. Plocka fram papper och penna innan du sätter igång att spela. Det är lättare att ha koll på stickvinst och poänggivande kombinationer om du skriver ned dem. En lista med poäng för olika kortkombinationer kan printas ut och läggas på spelbordet.

Given

Det finns flera sätt att välja en givare, bland annat att dra ett kort och se vem som får det högsta koret. Givaren blandar korten och delar ut dem, 12 kort till varje spelare. Pinochle kan spelas med två spelare och du spelar ensam. Det är även möjligt att spela med fler spelare, tre till åtta. Det finns även varianter där ni spelar i lag.

Spelet

Innan spelet börjar väljs trumffärg genom att visa det första kortet som ligger i talongen. Detta kort läggs sedan underst i talongen. Första omgången innebär att du plockar stick. När ett stick är klart plockar du upp ett nytt kort från talongen. Spelet fortsätter tills alla kort i talongen är slut. Efter omgången med stickvinster fortsätter spelet med nästa omgång där kombinationer bildas med hjälp av den vunna korten i den första omgången. Målet är att få så höga poäng som möjligt.

Regler

  • Alla spelare startar med 12 kort.
  • Översta kortet i talongen bestämmer trumffärg.
  • Första omgången är stickomgång.
  • Andra omgången spelas med de vunna korten.
  • Målet är att skapa poänggivande kombinationer.

Varianter/sammanfattning

Flera olika varianter finns av kortspelet. Auktionspinochle är en kul variant som spelas med tre spelare. Spelet har ett spännande moment där du lägger bud. En spelförare utses som måste plocka så många poäng som krävs för att uppfylla budet. Du lägger även bud i parvarianten, klubbpinochle. I denna variant deltar fyra spelare som spelar ihop i par. Kortspelet Pinochle är ett roligt och utmanande spel där det är viktigt att ha bra koll på olika poänggivande kombinationer.