Gurka

Kortspelet Gurka har flera likheter med poker men här gäller det att samla på så låga kort som möjligt. Spelet kommer ursprungligen från Baltikum och det går snabbt att lära sig spelreglerna. Det är ett kortspel som är ett perfekt sällskapsspel. Många väljer att göra små insatser i spelet för att göra det mer spännande att spela. Spelet kan spelas med tre eller fler medspelare och om du har blivit först utslagen ur spelet säger medspelarna att du har flugit iväg och blivit gurka.

Förberedelser

En vanlig kortlek behövs för att spela Gurka. Sortera ut jokrarna innan du börjar spela så att kortleken innehåller 52 kort. Penna och papper behövs när du spelar. Du för protokoll över poängen som spelare får efter varje spelomgång. Färgen på korten spelar ingen roll utan korten sorteras efter valör. Ess är högsta valör och värd 14 poäng, kung är värd 13, dam är värd 12 och knekt 10. De övriga korten tilldelas den poäng som står på korten.

Given

Kortspelet Gurka kan spelas med tre eller fler spelare som alla tilldelas sju kort vid starten av en spelomgång. Du spelar kortspelet individuellt. Efter varje spelomgång blandas korten igen och sju nya kort delas ut. Innan spelet startar bestämmer ni om ni ska spela med insats och hur hög insatsen ska vara. Exempelvis om ni är fyra spelare och insatsen är tio kronor hamnar alltså 40 kronor i potten.

Spelet

Spelaren som sitter först till vänster om den som ger börjar spelet med att lägga ut ett kort. Nästa spelare ska trumfa över kortet och om det inte är möjligt ska spelaren lägga ut sitt lägsta kort. Spelet fortsätter med att deltagarna lägger ut kort i tur och ordning. Målet är att få dina motståndare att bli av med sina lägsta kort. Om du lyckas kan du själv sitta med det lägsta kort och vinna spelet. Sista kortet på handen avgör utgången i spelet.

Regler

  • Sju kort delas ut.
  • Deltagarna försöker trumfa över lagt kort.
  • Går det inte att trumfa över måste spelaren lägga ut sitt lägsta kort.
  • Spelaren som tar det sista sticket förlorar.

Varianter/sammanfattning

Det finns en variant av kortspelet Gurka där den spelare som först får 30 poäng åker ut ur spelet. Den spelare som stannar kvar längst i spelet vinner. Kortspelet Gurka är ett spel som kan spelas med en insats. Om du förlorar måste du köpa in dig i spelet igen för att kunna fortsätta spela. Du köper in dig genom att betala din insats igen. Gurka är ett kul kortspel med enkla regler där det gäller att vara strategisk. Att spela ut medelhöga kort från början är ofta en bra strategi.