Michigan Rummy

Michigan Rummy liknar det omtyckta kortspelet Femhundra. Spelet tillhör en grupp med Rummy-spel som Gin Rummy och Canasta. Alla kortspel som tillhör gruppen går ut på att ta upp och kasta kort. Målet är att bli av med sina kort på handen genom att skapa kombinationer av kort. Spelet upphör när en av spelarna har slut på sina kort.

Förberedelser

I kortspelet Michigan Rummy används en vanlig kortlek med 52 kort, där jokrarna sorteras ut. Hur många kort som delas ut beror på antalet spelare. Är ni många spelare kan fler kortlekar behövas. Överblivna kort läggs i en talong som placeras bredvid högen med slängda kort. Alla spelare börjar med 500 poäng och det gäller att behålla sina poäng, därför behöver ni hjälpmedel för att kunna räkna poäng. Det finns speciella spelplattor för spelet, men penna och papper fungerar också.

Given

Korten blandas och hela däcket delas ut av givaren. Varje spelare får ett kort vid varje giv och ett kort delas ut till en extra hand. En del spelare kan ha fler kort än andra spelare när alla kort har delats ut, men det är oviktigt. Spelarna sorterar sedan sina kort efter valör eller färg och kompletterar med ett kort från talongen. Är det nya kortet bättre behåller spelaren det och slänger ett från handen, annars slängs det nya kortet.

Spelet

Ni ska försöka samla tre kort som antingen är av samma valör eller tre kort i samma färg och i en stege, exempelvis spader sju, åtta och nio. Nästa steg är en runda poker när alla väljer fem kort på sin hand. Dessa läggs undan så länge. Efter pokerrundan är det återigen dags att plocka upp samtliga kort. Vinnaren i pokerrundan spelar sitt lägsta kort i valfri färg. Detta fortsätter tills någon lägger ett ess. Spelet är slut när någon spelare är av med alla sina kort.

Regler

  • Alls kort delas ut.
  • Kasta ut det lägsta kortet i en svit.
  • Om spelaren kan matcha ett kort som ligger på spelmattan vinner denne markerna på det kortet.

Varianter/sammanfattning

En variant av Michigan Rummy är att bestämma att sviten måste bytas efter att ett ess eller stoppkort har lagts ut. En annan variant är att turen går till nästa spelare. Michigan Rummy är ett kul tidsfördriv och en av flera varianter av Rummy som går ut på att bli av med sina kort genom att lägga olika kombinationer av kort på spelbord.