Komet

Komet är ett kortspel som tillhör undergruppen stoppspel där det gäller att bli av med de kort du har på hand. Dessutom gäller det att ta hem de så kallade värdekorten för att få poäng eller marker, hur du väljer att räkna dessa poäng väljer du själv. Du kan till exempel spela om tändstickor, faktiska pengar eller endast registrera poängen med hjälp av penna och papper.

Förberedelser

I Komet används en full kortlek med 52 kort. Jokrarna används inte. Utöver detta används ruter ess, kung, dam, knekt och tio från en annan kortlek, Dessa kort placeras sedan på spelbordet med framsidan uppåt. Esset är värt 5 poäng, kungen fyra, damen tre, knekten två och tian är värd ett poäng. Efter varje spelad giv ersätts dessa marker av den spelare som ger för tillfället.

Given

Spelarna turas om att dela ut korten. Spelaren med förtur lägger sedan ut valfritt kort för att starta spelet. Spelaren med nästföjande kort i den färgen spelar härnäst och så fortsätter det till att esset lagts ut och spelet når ett stopp. Den som lägger stoppkortet får sedan fortsätta att spela ut ett nytt valfritt kort. När någon spelare blivit av med alla sina kort är spelomgången över.

Spelet

När handen är spelad får de spelare som har kort kvar på handen betala vinnaren en marker per kort. Om någon spelare har ruter nio kvar får denne betala två marker per kort. Under spelets gång kan man också ta hem fler poäng genom att spela ut det kort som motsvarar värdekorten som ligger på spelbordet. Spelar ni till exempel ut ruter dam så vinner man de marker som finns placerade på ruter dams värdekort. Vinnare är den som efter alla omgångar har vunnit mest marker.

Regler

  • Det gäller att först bli av med sina kort och samla poäng från värdekorten.
  • Ruter nio utgör den så kallade kometen och kan spelas när som helst under spelets gång.

Varianter/sammanfattning

Komet är ett enkelt spel men det finns ett par olika sätt att spela det på. Den största skillnaden ligger egentligen i om ni väljer att spela om fiktiva poäng eller faktiskt vill spela om pengar. Oavsett vad ni väljer så är reglerna de samma. Vilken variant som skall gälla får du helt enkelt komma överens om med sina motspelare innan spelet inleds.