Knekt

Oftast handlar klassiska kortspel om att samla så mycket poäng eller så många antal stick som möjligt via höga fina kort som ess och kungar. Spelet Knekt är ett spel i motsatt riktning, här ska du undvika vissa kort för att inte få straffpoäng. Detta är ett kortspel för 3-5 spelare och det spelas med den vanliga fransk-engelska kortleken som har 52 kort. För att alla ska få lika många kort i sin hand vid första given tas de lägsta tvåorna bort vid behov, en tvåa tas bort om man är tre och två tvåor bort om man är fem spelare.

Stick, vinna eller förlora

Strategin bakom spelet ligger i att vinna rätt stick, inte bara vinna för att vinna och inte heller undvika att vinna säkra stick för då händer det att man oundvikligt blir kvar med de sämsta möjliga förutsättningarna på slutet. Att vinna ett stick betyder att man har rätt färg, hjärter, ruter, spader eller klöver, på kortet som förste spelare har spelat ut. Sedan är det värdet på kortet som gäller. Högst värde har esset och i fallande ordning kommer kungar, damer, knektar och vidare ner till tvåorna som är de med lägst valör. I det här spelet är det knektarna i kortleken som är boven i dramat.

Spelets gång och vinnare

Det finns fyra knektar i leken som ska fördelas bland de spelande. Här gäller det att strategiskt se över sin hand och sina kort, försöka spela bort de kort som vinner över knektar, det vill säga kung, dam och ess och samtidigt ha koll på de olika färger som spelas. Har du en knekt på hand är det ypperligt att vid spelad färg som du inte har på hand, saka denna knekt, för att på så sätt låta den som vinner sticket med rätt färg ta din knekt. Här räknas förloraren och den spelare som har fått 10 minuspoäng i spelet har förlorat och spelet är slut.