Gin Rummy

Introduktion

Har du någonsin hört talas om kortspelet Gin Rummy? Det är en variation av kortspelet Rummy och har växt i popularitet de senaste åren.

Kort och spelare

Oftast spelas spelet med två spelare men det finns även varianter där man kan spela med 3 eller 4 spelare. Här nedan kan du läsa om hur du spelar kortspelet.

Så spelar man

Varje spelare tilldelas 10 kort och spelet går ut på att samla ihop poäng genom att få triss, fyrtal eller ha kort i nummerordning och samma färg, till exempel 5, 6 och 7 i ruter. De klädda korten är värda 10 poäng, ess är värda 1 och resten är värda sitt nummervärde. För att starta spelet läggs det översta kortet uppåtvänt bredvid högen med kort. Spelaren som inte delade får då välja om den vill plocka upp det kortet eller välja ett från högen. Sedan lägger spelaren ner ett kort de inte vill ha kvar på handen. Så fortsätter spelet tills en utav spelarna knackar efter sin omgång, det betyder att spelaren vill gå ut. Du får endast knacka om du har Gin, det vill säga att alla kort ingår i en serie eller om du har kort kvar på handen vars totala värde inte går över 10 poäng, dessa kort kallas för ”skrot”. Sedan räknas skrotpoängen ihop och den spelare som har minst poäng, det vill säga minst skrotsumma vinner. Skulle spelaren som knackat ha Gin får den ytterligare 25 poäng. Om båda spelarna däremot har samma skrotpoäng eller om spelaren som inte knackat har lägre skrotsumma får denne istället poängen och en extra 20 poäng i bonus. Den spelare som först får 100 poäng vinner spelet.

Det finns många olika varianter av Rummy så du kanske har testat att spela något liknande. Gin Rummy är ett roligt tidsfördriv så passa på att spela nästa gång du får chansen!