Blackjack

Blackjack har funnits i hundratals år och det är ett av de populäraste spelen på casinon, både online och fysiskt. Det är ett kortspel där flera spelare kan delta, men inte genom att spela mot varandra. Varje spelare tävlar istället mot dealern. Blackjack passar både nybörjare och proffs då det är enkelt att lära sig, men strategier kan användas för bättre resultat.

Förberedelser

Från början spelades blackjack med en kortlek, men nu finns det varianter med en, två, fyra, sex och åtta kortlekar. Jokrar ska plockas ur leken så att 52 kort återstår. Det du behöver förutom kortlek är ett bord, spelmarker, en korthållare och en plats där du kan slänga de använda korten. Ett plastkort (cut card) är också nödvändigt.

Given

Det är dealern som blandar och delar ut korten, vilket görs medurs med början hos spelaren till vänster om dealern. Du får initialt två kort som läggs med valören uppåt, samt att dealern får två kort där ett av dem ligger uppåtvänt. Blackjack spelas individuellt och det är dealern du ska slå, inte de andra spelarna runt bordet.

Spelet

Först och främst gör spelarna sina insatser innan dealern påbörjar given. När korten delats ut är det värdena på korten som avgör vem som vinner. Om dealern har en tia eller ett ess kan du ta en försäkring som ger dig vinst om dealern har blackjack. Du får sedan välja om du vill stanna, ta ett nytt kort, splitta eller ge upp. Dealern fortsätter ta kort tills de når ett värde på 17 eller högre. Om dealern får högre än 21 får alla spelare tillbaka sin insats.

Regler

  • Målet är att få 21 men inte mer
  • Spelas individuellt mot dealern
  • Spelaren måste spela innan dealern

Varianter/sammanfattning

Det finns olika varianter av blackjack på marknaden, för det första kan spelet spelas med varierande antal kortlekar. En europeisk variant finns, där enbart dealerns uppåtvända kort delas ut i början av spelet. Spelarna får sedan göra sina val innan dealern tar sitt andra kort. I den här varianten av blackjack får du oftast inte möjligheten att ge upp.