Vändåtta

Vändåtta är ett klassiskt kortspel som påminner mycket om Uno. Det spelas med minst två stycken spelare och handlar om att bli den första att bli av med sina kort. Spelet har mycket enkla regler vilket gör att det passar för hela familjen. Normalt spelas vändåtta med poängräkning så glöm inte att ha framme penna och papper innan ni börjar.

Förberedelser

Vändåtta spelas alltid med en standardkortlek på 52 kort. Inga kort ska plockas bort utan samtliga ska vara med. Ska ni köra varianten med poängställningen är det en fördel att ha block och penna för att enklare kunna hålla koll på vem som leder. Är ni många som ska spela kan ni med fördel använda två kortlekar eller dela upp er i grupper.

Given

Spelet börjar med att en blandar och delar ut sju kort till varje spelare. Resterande kort läggs på bordet i en hög och samtliga spelare spelar var för sig. Givaren börjar med att lägga upp det översta kortet och sedan är spelet i gång. Du byter aldrig kort med någon annan utan plockar bara nya ur högen på bordet.

Spelet

Spelet börjar med att förste spelare lägger ett kort ovanpå det som vändes upp av givaren. Spelaren kan antingen välja ett i samma färg eller samma valör, vilket i sin tur byter färg. Om spelaren inte har några kort som går att lägga får denne sedan plocka tre kort från högen. Så fortsätter spelet tills någon endast har ett kort kvar på handen.

Regler

  • Alla spelare ska ha 7 kort på hand
  • Du måste spela samma färg eller samma valör
  • Kan du inte lägga ett kort ska du plocka tre från högen

Varianter/sammanfattning

En del varianter av spelet säger att om en spelare lägger ett ess måste samtliga spelare plocka ett kort från högen. Normalt måste även den spelare som har ett kort kvar på handen säga ”varning”. Glömmer denne detta så måste ett kort från högen plockas upp. Det finns två snarlika engelska versioner av spelet som heter Crazy Eights och Switch.