Tölp

Tölp är ett kortspel som kan spelas av tre till upp till cirka tio stycken spelare. Kortspelet har många versioner på sitt namn, en del mindre passande i ett modernt samhälle, men också namn som kung, riddare, bonde och tölp. Spelet går ut på att försöka få den bästa positionen, exempelvis kung och den som hamnar lägst i rang, tölpen, måste försöka jobba sig uppåt i rang.

Förberedelser

Det enda som behövs för att kunna spela Tölp är en kortlek på 52 kort, jokrarna ska alltså plockas bort. Är ni många som spelar, eller har svårt att minnas i vilken ordning ni går ut kan det vara bra att ha möjlighet att skriva upp detta eftersom det påverkar fas nummer två i spelet. Inga andra förberedelser behövs.

Given

Korten blandas och hela kortleken delas ut till spelarna. Den ska delas ut så jämnt som möjligt, men beroende på hur många ni är kommer några spelare att få ett kort fler än några andra. Detta spelar dock ingen roll. Ni ska titta på era egna kort. I första omgången spelar alla på lika villkor, men efter det beror dina fördelar på vilken position du har lyckats klättra upp till.

Spelet

Den som har hjärter två börjar att lägga ut det kortet. Nästa spelare lägger ut ett kort eller passar om denne inte kan eller vill lägga ett kort. Det nya kortets valör måste vara högre än alla andra kort på bordet. Fortsätt så tills alla blivit med med sina kort och håll koll på vilken ordning ni går ut. När alla har gått ut, kommer ni att byta kort med varandra, men endast de med högst rangordning får byta med de som har sämst rangordning. Sedan börjar spelet om.

Regler

  • Alla kort delas ut
  • Håll koll på vilken ordning ni går ut
  • Försök klättra i rangordning

Varianter/sammanfattning

Tölp är ett uppskattat kortspel, där ingen egentligen vinner, utan spelet kan pågå om och om igen. Det enda som händer är att ni klättrar och rasar i rangordning. Vill ni till slut utse en vinnare finns det möjlighet att ordna ett poängsystem. Spelet har många olika namn, en del mindre passande än andra. Ett roligt spel där många kan delta samtidigt.