Spader

Introduktion

Spader är ett roligt kortspel som uppfanns i USA. Det var på 1930 talet och det blev väldigt populärt över hela landet. Med tekniken går allt framåt så när det började bli tillgängliga kortrum online så började Spader bli alltmer känt och populärt. Idag kan du spela olika turneringar online i dessa spelforum.

Kort och spelare

Det finns en huvudbeskrivning på Spader och sedan finns det en del olika varianter av spelet. Fast det finns versioner av spelet där man är tre, fyra eller sex spelare så är det vanligast att man oftast är fyra stycken som spelar och då spelar man i par. Man använder sig av en hel kortlek på 52 kort. De par som spelar med varandra sitter mitt emot varandra. Spelet går medurs.

Så här spelar man

Kortens värde rangordnas som följande: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Det hela går ut på att ta hem så många stick man bara kan. Spader är en trumffärg, därav har det kortspelet fått sitt namn. Spelet börjar med att man gör en budgivning. Man ska gemensamt komma fram till ett bud. Det är antal stick som man tror man kan ta som par. Man räknar poäng och de som först kommer upp till 500 poäng har vunnit.

När ett par har vunnit så många stick som de har bjudit så får de 10 poäng per stick. Samt 1 poäng för varje överstick de har tagit. Skulle det vara som så att man inte får ihop de stick eller de bud man har bjudit så får man i stället 10 minuspoäng per stick som man inte har klarat av att få ihop. Man kan som par även bjuda noll stick och har de lyckats att inte ta några stick alls så har de vunnit 50 alternativt 100 poäng.