Spader

Kortspelet Spader är ett underhållande och spännande spel som är en blandning mellan budgivning och poängräkning. Det går ut på att lag ska ta det antal stick som lagets spelare anger innan spelet börjar. Spader är trumffärg i det amerikanskt spelet från 1930-talet. som spelas i par. Idag är spelet populärt online där det spelas i olika kortrum eller mot en dator.

Förberedelser

Det som krävs för att spela spelet är en kortlek med 52 kort. Jokrarna sorteras ut innan spelet kan börja. Det behövs också papper och penna för att föra protokoll över poängen som varje lag får. De två lagen kan få olika poäng i varje spelomgång och buden som varje lag gör innan spelet bör också skrivas ned.

Given

En person utses till givare som blandar korten och delar ut 13 kort till de fyra spelarna. Kortspelet Spader spelas i två lag med två spelare i varje lag. Vid varje ny giv roterar givaren ett steg till vänster. En spelare kan, men måste inte, begära en ny giv om deras hand saknar spader eller saknar klädda kort. De kan också begära en ny giv om de har minst sju kort i samma färg.

Spelet

Spelet startar med en budgivning där lagen först bestämmer hur många stick som ska tas. Buden kan variera från 0 till 13 stick. Om paret vinner de antal stick det bjöd får laget 10 poäng, en pluspoäng ges för extra stick som tas. Minuspoäng delas ut om laget tar mindre stick än budet, vilket gör det till ett strategiskt spel. Spelaren som är närmast till vänster om givaren börjar och lägger ut ett valfritt kort, det får inte ett vara spader. Spelarna måste följa färg och högsta kortet vinner sticket. Eller högst spader.

Regler

  • Spelarna måste följa färg.
  • Spader är trumfkort.
  • Spader kan endast läggas ut först om spader redan spelats som trumf – eller om spelaren inte har någon annan färg.

Varianter/sammanfattning

Jokerspader är en variant av spader där de två jokrarna räknas som de högst korten i sviten med spader. För att spela jokerspader krävs att jokrarna har olika utseende. Jokerkortet i färg rankas högre än den svartvita jokern. Kortspelet Spader är ett kul parspel där deltagarna ofta bestämmer innan spelet startar hur många poäng det vinnande laget måste komma till för att vinna spelet, vanligtvis 500 poäng.