Auktion

Vid första anblick kan rubriken tyckas tala om en metod av budgivning under begränsad tid men faktum är att det handlar om ett kortspel som har samma namn som försäljningsfenomenet. Spelet går idag att spela online på flertalet nätcasinon. I denna artikel kommer vi att gå igenom spelets funktion och regler.

Kortspelet Auktion är spelet där korten som finns i leken auktioneras ut bland spelarna vars mål är att ha sju kort i färg eller sju kort i sekvens oberoende av färg. Alla deltagare får 5 kort var i given och de resterande korten bildar en hög som spelarna drar nya kort ifrån.

Regler

Varje gång det blir en spelares tur tar denne två kort från högen. Första kortet läggs till handen medan det andra blir uppvisat och auktioneras till högstbjudande, därav spelets namn. Deltagarna kan buda med kort från den egna handen som de är villiga att offra för att få det utbjudna kortet.

De andra kan bjuda över eller passa. Kortet ges till den som till sist har bjudit högst. Denne lägger sin ”betalning” i en hög med framsidan upp. I betalningen får inte ingå kort av samma färg eller samma valör. I denna hög läggs även de kort som ingen vill köpa.

Fler spelregler

Nu är det näste deltagares tur att ta ett kort och att auktionera ut ett annat tills högen är slut. När högen är slut vänds högen med uppvända kort och blir ny hög. Spelet håller på tills någon får 7 kort i samma färg eller 7 kort i stigande följd. Denne får 1 poäng.

När en person har vunnit följer sedan ny omgång. Detta upprepas till någon har tagit 3 poäng, då avslutas partiet. Auktion är alltså ett kortspel med inslag från det vi främst förknippar ordet till men som inte är hela sanningen om detta spel. Det är spännande och kräver en hel del taktik.