Auktion

Auktion är ett kortspel där olika kort auktioneras ut bland de som är med i spelet, därav namnet Auktion. Målet är att samla på sig sju kort i samma färg alternativt sju kort i en sekvens utan hänsyn till färg, det görs genom att bjuda på kort. Det är ett roligt sällskapsspel som kräver en del tankeverksamhet, och som är relativt unikt.

Förberedelser

Auktion kräver i princip inga förberedelser för att kunna spela. I spelet kan 2-4 spelare delta samtidigt. Spelet spelas med en kortlek på 52 kort, alltså ska jokrarna plockas bort innan ni börjar. Det kan till en början vara lite klurigt, så se till att ni går igenom reglerna ordentligt så ni är överens om vad som gäller.

Given

En spelare blandar kortleken och delar sedan ut fem kort till var och en av spelarna. De egna korten hålls dolda för övriga spelare. Resten av korten läggs sedan i en hög på bordet med baksidan uppåt, denna hög kallas talong. Spelaren som sitter till vänster om den som delat ut korten börjar alltid spelet. Under spelets gång har spelarna möjlighet att byta ut sina kort.

Spelet

Första spelaren plockar upp ett kort till sig själv från talongen utan att visa kortet och plockar sedan upp ett till kort från talongen och visar det för alla spelare. Vill spelaren ha detta kort, talar denne om hur många av sina kort på handen hon är villig att betala för det. Sedan får andra spelare passa eller bjuda över. Den som bjuder högst vinner. Sedan går turen över till nästa spelare, som gör likadant. Spelet fortsätter tills att någon har sju kort i samma färg, eller en nummersekvens med sju kort.

Regler

  • Alla börjar med 5 kort
  • Spelare bjuder på kort från talongen
  • Få sju kort i samma färg eller en nummersekvens för att vinna

Varianter/sammanfattning

Auktion är ett roligt sällskapsspel där kort från talongen auktioneras ut och du och dina motspelare får köpslå om korten ni vill ha. Den som bjuder högst, vinner. Den som först får sju kort i samma färg eller en nummersekvens vinner spelet. Ett roligt men klurigt spel som kräver en del tankeverksamhet. Passar bäst för vuxna då reglerna kan vara svåra att förstå.