Baccarat

Baccarat är ett hasardspel som utövas på casinon – online och landbaserade. Det är ett kortspel som spelas på ett specialdesignat bord och spelet sköts av en officiell dealer. Baccarat påminner på många sätt om kortspelet blackjack, då det gäller för både huset och spelaren att få en hand där kortens samlade värde ligger så nära en specifik summa som möjligt. I baccarat är det siffran nio som gäller.

Förberedelser

Baccarat spelas med flera kortlekar, mellan sex och åtta lekar brukar användas. Dessa kortlekar blandas ihop och placeras sedan i en korthållare varifrån korten sedan delas ut i ordningsföljd av dealern. Alla kort i leken används men värderas annorlunda än i vanliga kortspel. De oklädda korten har sitt vanliga värde, ett ess är värt ett poäng medan de klädda korten är värda noll poäng. Alla kort delas ut med framsidan upp så att alla deltagare kan se båda händernas värde

Given

I varje giv får både banken och spelaren två kort. Beroende på utkomsten av denna första giv får antingen banken, spelaren eller ingen av dem valet att dra ytterligare ett kort. Det gäller att komma så nära värdet nio som möjligt. Och även här finns det en speciell regel i baccarat. Om det sammanlagda värdet av handens två kort blir tvåsiffrigt räknas den sista siffran som handens värde. Det första tiotalet stryks alltså.

Spelet

Även om baccarat är ett spel som avgörs mellan det som kallas bank och spelare kan fler delta i spelet. Om du vill delta satsar du helt enkelt på vilken av dessa två parters hand som kommer vara bäst. Det går även att satsa på ett oavgjort resultat. Vinnande hand är den som hamnat på, eller så nära summan nio som möjligt. Som spelare vinner du alltså så länge du satsar på rätt hand, även om det kan kännas fel att satsa emot sig själv och satsa på att banken skall vinna.

Regler

  • Alla spelare satsar på vem som tar hem vinsten – huset eller spelaren.
  • Det går även att satsa på oavgjort
  • Vinnande hand är den där summan av korten hamnar närmast nio.

Varianter/sammanfattning

Baccarat kan spelas i en rad olika varianter, men det rör sig oftast om mindre lokala skillnader. Grundprincipen i spelet är dock alltid den samma. Om du överväger att spela baccarat är det därför viktigt att ta reda på vilka specifika regler som gäller för den spelomgång du satsar på. I övrigt är baccarat ett relativt enkelt spel som många tycker om och kan delta i.