Stopp

Stopp är ett klassikt kortspel som spelas av personer i alla åldrar och kapaciteter. Här finns det inga begränsningar – alla kan underhållas av detta spel! Spelet är enkelt men väldigt roligt och dessutom går det snabbt. Det gäller att bli av med sina kort samtidigt som alla spelare skall försöka behålla så många av de poäng de tilldelas från början som möjligt.

Förberedelser

I Stopp används hela kortleken, undantaget jokrarna. Korten har också sitt vanliga värde så det är inga konstigheter där. Varje spelare tilldelas 6 kort och resten av kortleken läggs sedan undan. Det kan vara bra att ha papper och penna till hands då poängräkning är en viktig del av spelet. Alternativt kan man använda sig av någon typ av marker att hålla räkningen med. Alla spelare utgår från början med 10 poäng.

Given

Den som delar ut korten inleder också spelet med valfritt kort från sin hand. Resterande spelare skall därefter lägga ut ett högre kort i samma färg om möjligt. Om en spelare inte kan göra detta säger denna stopp och turen går vidare till nästa spelare. Turen går sedan laget runt tills dessa att ingen spelare kan lägga ett högre kort än det senast lagda.

Spelet

I varje spelomgång gäller det att vara den första spelare som blir av med alla sina 6 kort. Om ingen lyckas med detta stoppas spelet när som inte kan övertrumfas läggs av någon spelare. De spelare som då har kort kvar på handen får böta lika många marker eller poäng som de har kvar. Samtidigt förlorar spelarna dessa poäng. Vinnaren av spelet är den som är sist att ha kvar poäng.

Regler

  • Det gäller att ha så många av 10 poäng kvar när spelet avslutas.
  • Färg måste följas och valören ökas, annars annonseras stopp och turen går vidare till nästa spelare.

Varianter/sammanfattning

Stopp är ett roligt spel som inte kräver några krångliga förberedelser eller ingående förklaringar. Alla kan lätt lära sig spelet och delta utan någon tidigare kunskap av olika kortspel och dess regler. Det är helt enkelt ett perfekt spel att dra igång vid vilket tillfälle som helst – vare sig det är fest eller vardag. Så samla några vänner och börja dela ut korten!