Svälta räv

Svälta räv är ett kortspel som har mycket enkla regler, det kräver få förberedelser och passar mycket bra till barn. Spelet spelas med två till fyra deltagare och en hel kortlek, inga jokrar används. Även om kortspelet är enkelt att spela och lära sig kan det ta ganska lång tid att klara ut, men uppskattas ofta som tidsfördriv åt mindre barn.

Förberedelser

Eftersom det inte kräver några förberedelser eller tillbehör passar Svälta Räv att spela på exempelvis en resa när det kan bli lite långtråkigt för barn. Allt du behöver är en kortlek och ett bord eller någon slags avlastningsyta. Det fungerar så klart också att sitta på golvet och spela men det kan vara något svårare i en bil. Glöm inte att ta bort jokrarna ur kortleken, annars ska alla korten användas.

Given

Se till att blanda alla korten ordentligt och dela sedan ut hela kortleken. Är det tre spelare kommer inte alla få lika många kort, men det gör ingenting och kommer inte att påverka spelets resultat. Alla spelar var för sig, och det fungerar bra att både barn och vuxna spelar mot varandra utan att det blir orättvist eller ojämnt.

Spelet

Alla spelare lägger sina kort i en hög framför sig på bordet, men med baksidan uppåt. Ingen får inte titta på sina egna kort. Alla spelare vänder sedan upp det översta kortet från sin hög samtidigt och lägger framför sig. Detta fortsätter man göra tills två eller fler av korten har samma färg, den spelare som har det högsta kortet får då alla uppvända högar med samma färg på bordet. När spelaren har slut på kort tar spelaren kort från sin uppvända hög. Spelet är slut när en spelare har alla kort.

Regler

  • Vänd översta kortet i högen
  • Vid samma färg får den som har högst valör högarna
  • Spelet tar slut när en spelare har alla kort

Varianter/sammanfattning

Svälta Räv är ett mycket populärt kortspel bland barnfamiljer tack vare sina enkla regler. Ibland kan spelet dock ta lång tid att spela på grund av att korten går runt ganska många gånger, och barnen kan lätt tröttna. Då kan ni istället bestämma en tid ni spelar och den som har mest kort när tiden är slut vinner. Allt som krävs är en kortlek och en tillräckligt stor och jämn yta att lägga korten på.