Svarte Petter

Svarte Petter är ett spel med kort som är riktat till barn där det handlar om att utse förloraren istället för vinnaren. Från två till sex spelare kan delta i spelet. Även om det klassas som ett barnspel kan även vuxna delta i spelet. Oftast spelas spelet med en speciell kortlek som är skapat för spelet, men även en standardkortlek kan användas till spelet.

Förberedelser

För att spela behöver du enbart kortleken och du kan välja mellan antingen en specifik kortlek avsedd för Svarte Petter eller en vanlig kortlek. Om du spelar med en vanlig kortlek med 52 kort ska klöver knekt tas bort innan spelet börjar, då spader knekt tar rollen som Svarte Petter. I den speciella kortleken brukar Svarte Petter föreställa en svart katt eller en sotare.

Given

Vem som helst kan blanda korten och sedan dela ut dem, ni kan turas om mellan omgångarna då utdelaren blir sist att spela. Alla kort i hela leken delas ut även om alla inte får samma antal kort på handen. Varje spelare plockar sedan bort de par de har på hand och lägger dem med framsidan upp på bordet innan själva huvudspelet börjar.

Spelet

Efter att korten delats ut och spelarna lagt upp sina par ska spelaren till vänster om utdelaren dra ett kort från spelaren till vänster om honom/henne. Den vänstra grannen sätter upp sina kort likt en solfjäder med baksidorna utåt. Om spelaren får ett par med kortet läggs även det ned på bordet. Sedan fortsätter spelet medurs och när en spelare blivit av med alla sina kort får de utgå ur spelet. Spelet fortsätter tills en enda spelare har Svarte Petter i handen, när alla andra utgått ur spelet och är därmed förlorare.

Regler

  • Lägg upp par på bordet
  • Dra kort från spelaren till vänster om dig
  • Sist kvar med Svarte Petter förlorar

Varianter/sammanfattning

En variant av spelet är att ni spelar moturs och drar kort från spelaren till höger om er istället. Det finns också en variant där spader dam är kortet som är udda, då kallas spelet för Svarta Maja. Svarte Petter är ett spel som är enkelt för barn att lära sig, med få regler och det gäller att inte bli sist kvar.