Dam

Dam är ett roligt kortspel som passar bra för hela familjen, till och med de lite yngre barnen kan delta. Spelet kommer från vårt grannland Finland och heter där Musta Maja, och därför kallas det ibland för Svarta Maja i Sverige. Spelet passar för allt mellan två till åtta spelare och det går ut på att inte ha några kort kvar på hand i slutet.

Förberedelser

För att spela Dam används en kortlek med 52 kort, jokrarna ska alltså inte vara med. Det behövs inga övriga tillbehör för att spela. Det är viktigt att alla är medvetna om kortens poängvärde innan spelet börjar. Hjärter kung är värd noll poäng, resten av kungarna samt damerna är värda tretton poäng, med undantag för spader dam som är ett trumfkort som kallas för stjärnan. Övriga kort är värda sin valör.

Given

Börja med att blanda korten ordentligt och dela sedan ut sex kort till varje spelare, de korten som blir över bildar en talong. I talongen kommer ni att hämta kort från under spelets gång för att komplettera era händer. Alla spelare ska alltid ha sex kort på handen. Ni spelar var för sig och turen i spelet går hela tiden medurs.

Spelet

Den första spelaren lägger ut valfritt antal kort i samma färg, nästa spelare ska sedan gå över med ett högre kort i denna färg eller spela trumfkortet, som är spader dam. Lyckas spelaren med detta, vänds högen bort och spelaren plockar upp från talongen, i annat fall får spelaren plocka upp högen från bordet. Nästa spelare kan inte lägga över spader dam, utan måste plocka upp henne. Den som har spader dam som sista kort kvar på handen har förlorat spelet.

Regler

  • Sex kort var
  • Lägg högre kort i samma valör
  • Spader dam trumfar alla
  • Den som har spader dam kvar sist förlorar

Varianter/sammanfattning

Dam är ett roligt kortspel för hela familjen som ibland kallas för Svarta Maja eller Spader dam. Spelet kommer från början från Finland där det går under namnet Musta Maija, därav de svenska namnen. En annan snarlik version som du kanske också har stött på är Svarte Petter. Dock är det sistnämnda ett spel som är mer inriktat till barn och yngre.