Batalj

Batalj är ett kortspel som lämpar sig för alla åldrar, men kanske särskilt för barn, då reglerna är väldigt simpla. Det finns många variationer på detta spel, och andra namn beroende på var det spelas. I England kallas det War, i USA Battle och i Tyskland Tod und Leben (död och liv). Det spelas alltid mellan två personer, och man använder en vanlig kortlek på 52 kort – förutom i Tyskland, där en version med 32 kort spelas. Ess har det högsta värdet, och i övrigt skiljer sig inte värdena från vad som står på varje kort, och färg spelar ingen roll. Spelet är mycket likt Svälta räv.

Regler

Målet är att vinna hela kortleken. Hela kortleken delas ut och båda spelarna har alltså en halv kortlek, som de lägger med baksidan nedåt framför sig. Spelet börjar genom att de båda spelarna samtidigt visar det översta kortet i sin hög. Detta moment kallas ”batalj”, precis som spelet självt. Den spelare som har det bästa kortet vinner båda korten, och lägger dem i sin hög. Om båda spelarnas kort är lika bra, så tas ytterligare ett kort upp, och ytterligare ett om även dessa är lika bra. När det till slut dyker upp ett som är bättre för en spelare så vinner denne båda.

Variationer

Det finns också en del avvikande regler, som beror på vilken region man spelar i. På vissa ställen anses det vara möjligt att spela tre. Då gäller att situationen med två likadana kort beskriven ovan endast inträffar om de två högsta korten är likadana. Det finns också de som har som regel att ett visst kort, oftast jokern, har samma funktion som om det skulle dyka upp två kort. Kommer jokern upp, så ska alltså båda spelare lägga ytterligare ett kort var. Vissa anser också att tre är ett specialkort, som slår alla klädda kort. Där har du Batalj!