Batalj

Batalj är ett roligt kortspel som passar alla åldrar, men extra bra för små barn då reglerna är mycket enkla att lära sig. Kortspelet spelas i många delar av världen, och i den engelsktalande delen kallas det för War eller Battle. Spelet går i korthet ut på att lyckas få hela kortleken, och vilket påminner en del om Svälta räv. Två personer kan delta i spelet.

Förberedelser

För att spela Batalj behövs en kortlek med 52 spelkort, jokrarna ska alltså plockas bort innan ni blandar korten och börjar spela. Enklast är om det går att spela det så att deltagarna sitter mitt emot varandra. I övrigt behövs inga förberedelser, vilket gör kortspelet mycket uppskattat. Vill ni göra det till en turnering och spela fler omgångar behövs papper och penna för att skriva protokoll.

Given

Bestäm vem som ska blanda korten, är det små barn som spelar kan med fördel en vuxen hjälpa till. Kortleken delas sedan upp i två delar så att varje spelare har 26 kort var. Dessa kort läggs sedan i en hög på bordet framför varje spelare med baksidan uppåt. Spelarna får inte titta på sina egna kort innan spelet börjar.

Spelet

Spelet börjar sedan med att båda spelarna tar det översta kortet från sina högar samtidigt och lägger det med framsidan upp bredvid högen, detta kallas för batalj. Den spelare som har det högsta kortet vinner båda korten och får dessa till sin hög. De nyss spelade korten läggs uppvända underst i högen. Är korten lika höga dras ett nytt kort. Spelet fortsätter sedan på detta vis tills att en spelare har hela kortleken i sin hög. När man når botten på sin ursprungliga hög och alltså kommer till de uppvända korten så blandar man dessa och fortsätter sedan som innan med att vända det översta kortet och den som har högst tar hem båda. Det här fortsätter tills en spelare har hela leken.

Regler

  • Halva kortleken var
  • Drar varsitt kort samtidigt som visas
  • Den med högst kort vinner korten
  • Vinnaren är den som har hela kortleken

Varianter/sammanfattning

Det finns en del variationer av spelet, och vissa regler är bundna till en viss region. En del spelar så att det går att vara fler än två personer, och en del bestämmer att ett visst kort, exempelvis klöver tre är ett specialkort, som slå alla andra kort. Det finns en variant, som ofta spelas i Tyskland exempelvis, där det endast används 32 stycken kort. Batalj är ett kul spel som passar speciellt bra till mindre barn tack vare de enkla reglerna.