Beredskap

Beredskap är ett kortspel som också kallas plump och som har sina anor från 1940-talet under beredskapstiden, därav namnet. Spelet går ut på att man ska förutsäga hur många stick man kommer att ta. Det skrivs in i ett protokoll. Första omgången delar man ut 10 kort per spelare, antal kort kan dock variera.

Man får välja mellan 10 och 0 stick. Att ta ett stick betyder att man man vinner den omgången med högst kort eller tack vare att ingen har den färg man lagt. Det är bra om man har en färg som ingen annan har och om man har höga kort.

Plump eller 1

När man har spelat klart den första rundan räknar man hur många sticks man fått och om de överensstämmer med de antal stick som man angett får man en etta framför det antal stick man sagt man skulle ta. De spelare som inte lyckats får en plump över det nummer de sagt.

Det är därifrån namnet plump kommer ifrån och det är den vanligaste benämningen på detta spel. Det finns många varianter, och det kan spelas med trumf eller ett bonusspel där varje spelare får ett kort som hålls mot pannan och man ska gissa om man tar spelet eller inte, utan att se de andras kort.

Flest poäng vinner

Det är en fördel att vara först när det gäller att välja om man vinner i bonusspelet. Den som är först kan kolla de andras satsningar och utgå från om man tror att man har bättre eller sämre kort. Det finns en till variant där man får titta på vad de andra har för kort.

När denna del är slut fortsätter spelet med 10 kort igen och spelarna väljer återigen hur många stick de kan ta. Detta upprepar sig tills någon har nått den summa som krävs för att vinna, vilket kan variera. Den som först når denna summa vinner spelet. Detta är ett enkelt spel för alla åldrar.