Bezique

Bezique är ett kortspel som ursprungligen är från Frankrike. Det är dock oklart exakt när och hur det uppstod. Det finns två varianter av spelet. Den ena varianten är att man är två spelare, och man använder sig då av två kortlekar. Den andra varianten är att man spelar 3-4 spelare och då använder man sig av 4 kortlekar.

Man börjar med att dela ut åtta kort per spelare. Alla kort under sju tas bort. Ess är det högsta följt av 10 och där efter kung, dam och knekt. Spelet går ut på att man ska ta sticks. När spelomgången är slut ska man räkna hur många poäng man tagit utifrån antal sticks. Alla kort som är med i spelet är värda bestämda poäng.

Kom ihåg kortens värde!

Här gäller det att komma ihåg vad korten är värda. Det kan vara bra att skriva upp vad man har, eftersom det kan vara svårt att hålla reda på annars. Royalpar är värda 40 poäng, par 20 poäng, trumf 250 poäng, Bezique 40 poäng, fyra knektar 40 poäng, fyra kungar 40 poäng, fyra ess 40 poäng, fyra damer 40 poäng, och trumfsjua 10 poäng.

Samla bra kort

Det finns två spelomgångar i Bezique. Den första spelomgången pågår så länge det finns kort i korthögen och här gäller det att samla på sig så mycket bra kort som möjligt. När alla kort är slut i korthögen fortsätter slutspelet, och här måste du alltid följa färg. Har du inte färg så måste du lägga trumf om du kan, vilket är nummer 7.

Spelets slut

Man tar upp de tidigare lagda korten och spelar med dem, och när de korten är slut så är spelomgången det också. Nu ska man räkna ihop hur mycket poäng man har fått. Innan man börjar kan man exempelvis komma överens om att spela 4 giv och den som kommer upp till 800 poäng först vinner. Det är ett kul spel som är värt att prova!