Skitgubbe

Skitgubbe är ett populärt kortspel som lämpar sig bäst för tre spelare. Men det går även att vara två eller fyra om så önskas. Kortspelet är uppdelat i två olika faser, först ska du som spelare samla på dig kort och i nästa fas ska du bli av med dem. Detta spel passar för alla som är ute efter ett roligt tidsfördriv.

Förberedelser

För att spela skitgubbe behöver du bara en standardkortlek med 52 kort. Du behöver inte sortera ut några kort utan alla används. Det krävs inte heller något papper eller penna vilket gör att spelet passar perfekt när du är på resande fot. Korten rangordnas precis som alltid med att ess är högst följt av K, D, J och 2:an lägst.

Given

Spelet börjar med att en spelare blandar och delar ut korten medurs. Alla spelare börjar med tre kort på hand. Resterande kort ska alla placeras i en hög med framsidan nedåt. Du spelar alltid ensam och börjar med att försöka samla på dig så många kort som möjligt. Detta görs genom att lägga ett så kallat stick i första fasen.

Spelet

Spelaren till vänster om givaren påbörjar det första sticket genom att lägga ett kort i mitten. Samtidigt dras ett nytt kort från korthögen i mitten. Spelaren med högst kort i sticket vinner ”omgången” och placerar dessa kort framför sig med framsidan uppåt. Det är inget krav på att vinna sticket utan du kan välja att lägga ett lägre kort och förlora. Målet är att samla på dig höga kort. I fas två ska du sedan bli av med korten så snabbt som möjligt genom att alltid lägga ett högre kort än dina medspelare.

Regler

  • I fas ett kan du lägga ett lägre kort och förlora ”sticket
  • I fas två måste du alltid lägga ett kort av högre valör eller plocka upp högen

Varianter

Det finns både en norsk och en finsk variant av skitgubbe. Den finska heter Myllymatti och uppkom redan på 1800-talet, det alltså är en föregångare till Skitgubbe. Detta är anledningen till att du kan ha stött på ”Skitgubbe” under namn som ”Mjölnarmatte” eller ”Mas”. Den norska varianten heter Mattis och kommer också från den finska motsvarigheten från första början.