Rödskägg

Rödskägg är ett roligt och spännande kortspel där spelares skicklighet är avgörande för spelets utgång. Spelet går att spela med tre till sju spelare och ses av många som ett strategispel i klass med bridge eller poker. Detta är ett svenskt kortspel som spelats sedan tidigt 1900-tal och spelet passar spelare som kan tänka både taktiskt och strategiskt.

Förberedelser

Spelet spelas med en vanlig kortlek med 52 kort. Jokrar används inte och måste plockas ur leken innan spelet kan påbörjas. Papper och penna kan behövas då det handlar om att räkna poäng. I övrigt behövs ett bord att spela på och gott om tid då detta är ett spel som det är svårt att slita sig ifrån.

Given

Spelarna turas om att dela ut korten. Korten delas ut medurs och varje spelare ges sex kort. Tittar en spelare på sina kort innan den som delat ut korten delat färdigt och givaren uttalat frasen ”knack för kort och felgiv” straffas spelaren med fem extra poäng. Har en spelare inte fått några klädda kort får spelaren dra nya kort tills spelaren fått ett klätt kort eller säger sig vara nöjd. Spelaren måste samtidigt slänga motsvarande antal kort.

Spelet

Alla spelare börjar med 12 poäng och spelets mål är att nå exakt noll poäng. Spelet inleds med att spelaren till vänster om givaren anger hur många stick man beräknar ta hem. Givaren noterar detta och budgivningen fortsätter till alla spelare angivit antal stick. Spelaren som angivit flest stick börjar. Stick vinns av spelare som lägger högst kort i rätt färg. För varje vunnet stick får spelaren dra av ett poäng. Misslyckas spelare ta de beräknade sticken straffas spelaren med fem pluspoäng.

Regler

  • Först till noll vinner
  • Pluspoäng till den som inte lyckas ta sina stick

Varianter/sammanfattning

Det finns ett antal specialregler i detta kortspel. Om en spelare bedömer sig kunna ta alla sex sticken kan spelaren säga ”Rödskägg”. Lyckas spelaren ta alla sticken vinna denne hela omgången, misslyckas spelaren blir den istället utesluten. Om en spelare tar för många stick och hamnar under noll måste spelaren medvetet misslyckas med att uppnå antal uppgivna stick för att samla på sig pluspoäng. Detta är ett riktigt klurigt spel som går att spela hela kvällen.