Dam

Kärt barn har många namn och kortspelet Dam kallas även för Svarta Maja, Maja eller Spader Dam. Det är ett kortspel som precis som Stopp ingår i de så kallade Stopp-spelen och vinsten utgörs av att man inte har kort kvar på hand. Spelet har sitt namn efter det kort som innebär förlust, spader dam. Dam är ett stickspel och här ingår även trumffärgen hjärter. Spelet använder en engelsk-fransk kortlek och alla 52 korten används. Esset i leken utgör högsta kort med kung, dam, knekt och siffrorna i fallande ordning därefter. Det är ett underhållande spel, som kan spelas både fysiskt och online!

Spelets start och gång

Det delas ut 6 kort till alla deltagarna och de resterande korten bildar en talong, en hög av kort med baksidan uppåt. Ur denna talong hämtar spelaren nya kort då en spelare har färre än 6 kort på handen och det fortfarande finns kort kvar i talongen. Spelaren till vänster om utdelaren startar med ett valfritt kort från sin hand, och fyller på med ett nytt från talongen. Nästa spelare lägger lika eller högre valör, eller ett kort från triumffärgen hjärter för att på så sätt ta ett stick och därefter lyfta bort dessa kort ur spelet. Sedan läggs ett nytt kort från talongen ut på bordet.

Spelet fortsätter och någon vinner

Sticken tas och kort slängs och ytterligare kort tas upp. När talongens kort tar slut och spelarna börjar få tomt med kort i sina händer börjar det närma sig den stund då spader dam eller Svarta Maja träder fram. Detta kort har inte kunnat användas att ta stick med under spelet och inte heller kan den läggas över. Spader dam tas alltid upp av nästkommande spelare. När spelet börjar närma sig sitt slut kommer någon av spelarna att sitta med spader dam på hand, och är därmed förloraren av spelet. Rekommenderas för 3-5 spelare i en ålder från 10 år.