Golf

Introduktion

Golf är inte bara en sport utan även ett roligt kortspel för minst två, gärna flera spelare. Namnet kan dock komma från sporten från början då målet är detsamma; att få så lite poäng som möjligt.

Kort och spelare

Golf, kortspelet alltså, spelas med två eller fler spelare. Man använder en vanlig 52-korts kortlek.

Så här spelar man

Dealern delar ut 4 kort var och dessa läggs ut nedåtvända i en fyrkant framför varje spelare. Resten av högen läggs i mitten så att alla spelare når den, med det översta kortet lagt bredvid högen, vänt uppåt, för att starta den så kallade ”släng högen”. Innan spelet börjar får varje spelare chansen att titta på de två korten som ligger närmst dem, efter det får de inte titta på de korten mer förutom om de vill göra sig av med dem eller räkna dem som poäng i slutet.

När det är din tur så väljer du om du vill dra ett nytt kort ur högen eller välja det översta kortet i ”släng högen”. Drar du ett kort kan du byta ut det mot ett av dina fyra kort från din fyrkant, du vet dock inte värdet på mer än två av dina kort, så det kan vara en chansning att byta bort dem. Du får nämligen inte lägga tillbaka kortet igen om du tittar på det, då måste det bytas ut med kortet du dragit från högen.

Det viktiga är att komma ihåg värdet på dina kort för att inte byta ut de låga korten som du vill behålla, för kom ihåg, du vill ha så låga poäng som möjligt i slutet. Ess är värda 1, kungar 0, damer och knektar 10 och resten är värda sina vanliga nummer. Tycker du att du har låga poäng knackar du, och då får varje spelare en chans till att byta ut sina kort, sen vänds allas kort upp och spelaren med minst poäng vinner.