Gris

Gris är ytterligare ett utmärkt samlarspel för barn, ett spel som lätt trissar upp stämningen och tempot genom att man skickar runt ”grisen”, det förutbestämda förlorar-kortet. Själva spelet spelas med en vanlig engelsk-fransk kortlek med 52 kort. Spelet fungerar utmärkt för ett antal av 3 eller fler spelare. Är man mellan 3 och 7 spelare så kan man plocka bort tvåor och femmor för att minska på antalet kort och korta ned speltiden något. I övrigt så spelar det ingen roll om spelarna får något olika antal kort på hand under första given då det är ett samla-spel man spelar.

Att bli Gris på tid.

En stor del av spelet Gris är att förutom att samla, och i detta fall, samla på fyra lika kort oavsett valör, är att hålla tempot i spelet och stressa varandra. Kortet som anger tempot är spader sex, ”grisen”, och spelaren med detta kort startar spelet genom att skicka det på bordet till spelaren på vänster sida. Denna spelare tar emot ”grisen” och ger ett annat valfritt kort tillbaka och skickar i sin tur grisen vidare åt vänster och får sitt nya kort. Att stressa sina medspelare med ett högt tempo i leverans av kort och att observera är två viktiga faktorer i detta roliga spel.

Att spela och förlora!

Ibland blir åldersskillnaden på de spelande tydlig och de allra minsta kan behöva spela med någon äldre. Som liten behöver man hålla reda på korten man håller i handen, samtidigt som den stressande spader sex kommer från grannen, och man skall välja ett kort man själv inte vill ha att skicka tillbaka. Ytterligare en del i stressen i spelet, och det som gör spelet komplext är; den spelare som har fyra kort i samma valör på sin hand, sätter en tumme på bordskanten. Ett sätt att visa att ”jag är klar”, nu måste de andra snabba på. Man kan rekommendera spelet från 6-7 års ålder eller i äldres sällskap.