Gris

Gris är ett kortspel för yngre personer där det inte bara gäller att ha koll på sina egna kort, utan du måste även vara uppmärksam på dina motståndare. I spelet byts kort mellan spelarna, gärna i ett snabbt tempo och det går ut på att få ihop ett fyrtal. Antal spelare går att variera, men optimalt ska mellan fyra och sex spelare delta.

Förberedelser

Gris är ett mycket enkelt kortspel och det behövs inte några speciella förberedelser. Spelet spelas med en kortlek på 52 kort. Spader sex är grisen, men en del spelar med att klöver sex är grisen. Det spelar egentligen inte roll, så länge alla spelare är överens. Är ni sju eller åtta spelare lägger ni undan alla tvåor och treor, är ni fem eller sex lägger ni även undan alla fyror och är ni fyra spelare lägger ni dessutom undan alla femmor.

Given

Här är det var man för sig som gäller när det spelas och inga lag. Ni bestämmer vem som ska vara dealer, förslagsvis en vuxen eller ett äldre barn som har bra koll på korten. Alla kort blandas och hela kortleken delas sedan ut, ett kort i tur och ordning till alla spelare tills dess att inga kort finns kvar.

Spelet

Den som har fått grisen börjar spelet och börjar att skicka ett av sina kort till sin vänstra granne. Sedan är det dennes tur att skicka vidare ett av sina kort till sin vänstra granne. Spelet pågår sedan så tills att någon har ett fyrtal. Får du ett fyrtal ska du diskret lägga din tumme på bordet. Här gäller det att vara uppmärksam på sina motspelare, för ser du en tumme ligga på bordet ska du också lägga din tumme på bordet. Den som sist placerar sin tumme på bordet åker ut.

Regler

  • Samla till ett fyrtal
  • Lägg din tumme på bordet vid fyrtal eller om någon lagt sin tumme på bordet
  • Sist att lägga tummen på bordet förlorar

Varianter/sammanfattning

Spelet brukar också kallas för Tummen upp, och en variant av spelet är att hålla upp tummen istället för att lägga den på bordet. En annan variant av spelet är att den som har fått ett fyrtal lägger ner sin hög på bordet och har vunnit. Den spelare som sist får ett fyrtal förlorar spelet. Men regeln med tummen på bordet uppskattas ofta av de flesta barn.