Gurka

Gurka är ett mycket enkelt kortspel, och kan spelas av allt från två spelare och uppåt. Därför passar spelet bra för hela familjen som vill ha en kul stund runt köksbordet. Det kan vara underhållande för alla åldrar, och även barn kan vara med och spela eftersom det är så enkelt.

Gurka spelas med en vanlig engelsk-fransk kortlek som har 52 kort och alla korten används. Ess är det högsta värdet och därmed är tvåan det lägsta värdet i leken. I Gurka har färgen ingen nytta, och det finns heller ingen trumffärg eller några jokrar som skall användas i spelet.

Spelets gång

Med en välblandad kortlek delar man ut första given, 6 kort till vardera spelare – detta kan variera något beroende på hur många som spelar. Spelets idé är att ha ett så lågt kort som möjligt kvar när omgången är slut. Det spelas med sticktvång som betyder att man måste ta sticket om man kan.

När första kortet spelas skall resterande spelare lägga lika eller högre värde. Den som vinner sticket, vilket är helt utan poängbetydelse, startar nästa runda med valfritt kort. Här kan man spela taktiskt, och det viktiga är att bli av med sina högsta kort för att ha ett lågt kort kvar i slutet.

Vinnare, förlorare och varianter

När sista rundan närmar sig är det kortet man har på hand och dess värde som räknas. Allt under 5 är bra, allt över 10 och klädda kort, är tunga förluster. Dessa poäng blir straffpoäng som samlas på ditt konto. Vid 30 poäng är du ute ur spelet och får snällt vänta in nästa spelomgång.

Det finns också varianter, vilket är typiskt för spel som är enkla och vitt spridda. En variant är att använda dubbla kortlekar om det är många spelare. En annan variant är att kunna köpa in sig i spelet igen om man snabbt har förlorat, vilket alltså kan förlänga tiden man deltar i spelet.