Michigan Rummy

Michigan rummy tillhör familjen rummy där kortspelen gin rummy, femhundra och canasta är vanliga spel. Alla spelen har en grundläggande regel och det är att dra och kasta kort och däremellan skapa följder av kort, antingen i sifferordning och färg eller i antal av samma färg. Denna spelidé hittas långt tillbaka i den asiatiska spelhistorien och bland annat i spelet mahjong.

Spelet michigan rummy är snarlikt femhundra och de startar båda med att allt spelare har 500 poäng och vinnaren är den som har kvar flest när förloraren har tappat alla sina poäng. Det används en vanlig engelsk-fransk kortlek med 52 kort och antalet utspelade kort anpassas något beroende på antalet deltagare runt spelbordet. Överblivna kort samlas i en talong och placeras bredvid slänghögen.

Spelets gång och samlande

Spelarna sorterar de kort de har på hand efter antingen valör eller färgordning och de kompletterar med nytt kort från talongen. Antingen blir det nya kortet utbytt mot ett på hand eller så slängs det direkt i högen. Nästkommande spelare kan plocka det överst slängda eller dra ett nytt från talongen för att hitta ett som passar den spelarens samlingar.

Samla och lägg ut dina kort

För att få lov att spela ut dina kort ska samlingen vara av minst tre kort, tre av samma valör eller i samma färg och i turordning. Har samlandet gett resultat ska de möjliga utläggen göras innan ett nytt kort tas från slänghögen eller talongen. Om talongen skulle ta slut blandas de slängda korten på nytt och bildar därmed en ny talong.

Alla kort utlagda – inga poängavdrag!

De serier som spelarna har lagt ut kan byggas ut och spelarna har även möjlighet att bygga på sin grannes serier och därmed bli av med fler kort. Har man behov av ett kort som grannen har lagt ut får man lov att plocka upp detta men även korten som ligger ovanpå. Först av med sina kort är vinnare av omgången och resterande spelare räknar straffpoäng.