Pinochle

Om du aldrig har hört talas om Pinochle eller om du är bekant med spelet men vill lära dig spelreglerna har du definitivt hittat rätt. Pinochle är det snabba kortspelet som kan vara lite knepigt att förstå sig på till en början men som blir oemotståndligt när du har lärt dig reglerna.

Pinochle är ett kortspel för två spelare men kan med några variationer spelas även med tre eller fyra spelare. I denna text håller vi oss till grundreglerna. I grunden är spelet franskt. Originalspelet heter Bézique och Pinochle utvecklades av amerikanska kortspelare. De ville ha ett kort och koncist spel med färgstarka klädda kortkombinationer.

Spelets gång

Just de klädda korten spelar huvudrollen och du tar två vanliga engelsk-franska kortlekar och plockar bort alla kort med valörerna två till åtta. Således har du totalt 48 kort att spela med. Spelet startar med att de två spelarna får tolv kort vardera i given. Spelarna ska både samla kortkombinationer och vinna stick.

Pinochle spelas med trumffärg som bestäms genom att första kortet i talongen visas innan spelet börjar. Med korten på hand skapar spelarna kombinationer och när sticket spelats tar var spelare ett nytt kort från talongen tills den tar slut. Det sista kortet att tas är det som bestämde trumffärgen i början av spelet.

Pinochles poäng på olika sätt

När alla korten är uppdelade genom stickvinster är det kortkombinationerna som tar vid och ska spelas ut samtidigt som man vinner stick. Här kommer erfarenheten in i spelet för det är mycket att hålla reda på. I början kan det vara bra att ha en lista på poängvärdet för kombinationerna.

På detta sätt, med stickvinst och poänggivande kombinationer, samlas poäng i spelet Pinochle. Finns det tid att spela flera omgångar brukar vinnaren utses vid 1 500 poäng. Det kan lätt minskas om spelarna önskar att omgången ska vara snabbare. Detta är ett ovanligt roligt och komplext spel för två spelare och passar en lång spelkväll.