Priffe

Namnet Priffe kan låta som ett smeknamn på din kompis som heter Patrik men det är från det franska kortspelet Preférénce som namnet är hämtat. Priffe är den svenska varianten på spelet och spelet är ett whistspel där man spelar i par om två och två. Priffe och spelet Vira var två av de mest spelade sällskapsspelen med kortlek som spelades innan det numer klassiska spelet Bridge slog igenom på riktigt. Bridge är idag ett spel för sällskap men framför allt så tävlar man i spelet Bridge. Precis som i Priffe är det ett spel med trumffärg och sticktagning.

Par eller enmansspel?

Här har kanske spelet Priffe sin förträfflighet som man kan sakna i spelet Bridge ibland. Man spelar alltid i par i spelet men en omgång innebär också en rotation av spelare så att alla kommer spela med varandra i olika parkombinationer och därmed kan man också utse en ensam vinnare av omgången. Det gör spelet flexibelt och lite mer ojämna spelare kan trots allt ha roligt tillsammans då man mixar kunskapsnivåerna hela tiden. I Priffe används en vanlig engelsk-fransk kortlek med 52 kort och given startar med att dela ut alla korten så att varje spelare har 13 kort på hand.

Spelets gång och spelets vinnare

Mycket av spelet avgörs i budgivningen, reglerna är många och komplexa så det finns tabeller att följa. Generellt budar man i tur och ordning runt bordet och har tillslut bestämt om omgången ska vara i trumf. Ibland spelar man Passnoll och tar då så få stick som möjligt. En spelare kan säga ”Spela” direkt och spelet startar utan att de andra får en chans till budgivning och spelet går alltid ut på att ta så många stick som möjligt, förutom i Passnoll. Poängräkningen är avancerad och man tar hjälp av listor med poäng för olika slam och honnörer som genererar olika mängder poäng och vem som får strafftrick.