Samba

Här är ett spel som triggar igång spelare till att skapa spelkvällar ihop med flera goda vänner. Det är ett spel som har tankearbete, många möjligheter och slumpen som inräknade delar i spelet. Det är ett spel i kategorin rummy-spel och är en variant på det klassiska spelet Canasta. Det bästa är att spela med erfarna spelare och lära sig allteftersom.

För att verkligen utmana tankegångarna och öka upp för många roliga kortkombinationer spelas Samba med tre hela kortlekar av engelsk-fransk stil. Därtill kommer sex stycken vilda kort eller jokrar. Spelets grundidé är att bli av med dina kort på hand genom att kombinera ihop kortföljder som placeras öppna på spelbordet framför dig så att dina medspelare kan se och nyttja dem.

Spelets gång och tusen möjligheter

Samba startas med att givaren delar ut femton kort var. Resterande kort samlas ihop till en talong och läggs med baksidan uppåt på spelbordet. Det översta kortet blir det första att vändas och läggas i högen. Högen är de kort som slängs av spelarna. Spelarna kan även plocka upp högen om den innehåller åtråvärda kort. I övrig plockas i turordning två nya kort från talongen.

Bygga kortföljder och kombinationer

Med korten på hand samlar spelarna kombinationer i numerära följder, färg eller oavsett färg. Man samlar rader av samma valör och här finns jokrar och tvåor att bygga med, de representerar valfri valör och färg som du behöver för din kombination. När kortkombinationerna väl ligger på bordet kan du bygga vidare på din medspelares kort för att kunna lägga ut fler av dina kort.

Vinnare och poängräkning

Att vinna en omgång Samba innebär att samla ihop bra poänggivande kombinationer samtidigt som du får ut dina kort på bordet i tid. När en spelare har lagt ut alla sina kort är det minuspoäng för de spelare som har kort kvar på handen. Högsta poäng får en spelare som klarar av att samla ihop en kortföljd, utan jokrar, och i samma färg.