Stopp

Spelet heter rätt och slätt stopp. Det är lätt att förstå och ett riktigt bra första spel för de mindre barnen. Spelet ingår i en grupp av spel som generellt kallas för Stopp-spelen. Alla spelen går ut på att bli av med sina kort först och därmed undgå förlust eller förlustgivande poäng.

Stopp-spelen är förutom det enkla stopp, lite mer avancerade vändåtta, UNO, bluffstopp och några till. Det är bra att börja med stopp för att snabbt lära sig reglerna. UNO har en helt egen typ av kortlek med funktionella kort medan man för de flesta andra spel använder en vanlig engelsk-fransk kortlek med 52 kort.

Regler för spelet stopp

Spelet passar för tre till sju spelare och från en ålder av fem år, eller när spelaren har kunskap om siffrornas ordning. Ur en kortlek med 52 kort kommer alla kort att användas. Ess är högst med kung, dam, knekt och sedan siffrorna i fallande ordning ner till tvåorna, vilka är lägst.

I spelet stopp behövs inte kunskap om de olika färgerna, hjärter, ruter, spader och klöver. Det är värdet på kortet som är det viktigaste i stopp och det gäller alltid att lägga högre eller lika värde på kortet som startar given. Först börjar man med att dela ut tio poäng till varje spelare.

Själva spelets gång och vinst

När alla deltagarna har fått sex kort på hand startar spelet med att startspelaren lägger valfritt kort. Spelaren till vänster lägger ett kort av samma värde eller högre och turordningen går vidare. När en spelaren inte kan lägga ett kort med lika eller högre värde säger man stopp och låter turen gå förbi.

Den spelare som först blir av med sina sex kort har tagit högsta vinsten, vilket betyder inget poängavdrag. Man väntar in allas möjliga försök att lägga sina kort och spela klart, så det finns minst en spelare som får sina antal kort omräknade i straffpoäng. Den som först blir av med sina tio poäng förlorar.