Svarte Petter

Att spela kort hör för många till historien när det idag finns spel och sysselsättning på surfplattor och telefoner. Men att spela kort i alla olika former är så mycket mer. Det kan vara att ensam fördriva tiden och sysselsätta hjärnan med en patiens där strategi och kluriga lösningar gör att man vinner. Allra bäst är kortspelen när de spelas av två eller fler spelare. Det finns mängder av kortspel och ett av de mest klassiska familjespelen är Svarte Petter som även passar för de mindre barnen och ger en rolig stund runt bordet. Här gäller det att para ihop familjemedlemmarna och samla dem utan att få Svarte Petter.

Kortleken och spelet

Svarte Petter är ett pedagogiskt och lärande spel för barnen i familjen och ett sätt att belysa mångfalden inom exempelvis yrkeslivet. Svarte Petter är ett av de kortspel som har en egen kortlek. Spelets kortlek har specialillustrerade kort som ofta beskriver yrken såsom doktor, lärare, murare och polis. Det finns ett udda kort i leken som ofta symboliseras av en svart katt eller av en svartsmutsig sotare – detta är Svarte Petter och symboliserar förlusten i spelet. Det går att spela Svarte Petter med en vanlig kortlek där valörerna utgör paren. Genom att ta bort klöver knekt från leken blir spader knekt Svarte Petter.

Spelets idé

I detta spel finns ingen vinnare utan man utser en förlorare, en Svarte Petter. Själva spelet är ett para-ihop-spel och man delar ut alla korten i kortleken till de spelande. Alla behöver inte ha exakt samma antal. Har man redan fått ett par, det vill säga exempelvis herr och fru Doktor eller syskonen Busschaufför, på hand plockar man ut dessa. Sedan börjar spelarna i tur och ordning plocka ett kort från medspelaren bredvid som håller sina kort som en solfjäder. Blir det ett par får spelaren fortsätta, annars går turen till nästa. Tillslut har hela kortleken parats ihop och någon sitter med Svarte Petter på hand!