Tölp

Om du har växt upp med olika kortspel sen du var liten kan du kanske de flesta vanliga kortspelen. Kärt barn har många namn och det är just vad kortspelet Tölp har. Det spelas i flera länder och kallas till exempel Rich Man Poor Man i USA och kallas ibland President i Sverige, vi har valt det mer vanliga namnet Tölp.

Kort och spelare

Tölp spelas med minst 3 spelare men man kan vara fler, då måste man använda minst 2 kortlekar. Det roliga med det här spelet är att det egentligen inte är så noga. Har man massor med gamla kortlekar som inte är kompletta, inga problem. Blanda ihop dem till en gigantisk hög och kör.

Så här spelar man

Spelet går ut på att bli av med dina kort först, då vinner du den bästa positionen; Kung. Den som förlorar spelet kallas för Tölp och får sämre utgångsmöjligheter än de andra spelarna. Det beror på att Kungen och Tölpen måste byta minst 1 kort med varandra innan nästa omgång startas. Är ni fler än 3 spelare så byts 2 kort mellan de båda. Kungen får ge Tölpen ett valfritt kort från sin hand medan Tölpen måste ge Kungen antingen sitt bästa kort eller ett kort som Kungen ber efter. Det betyder att Tölpen kan få dåliga kort från start och Kungen kan sitta med en jättebra hand och på så sätt lättare behålla sin position.

Hjärter 2 börjar alltid. Sedan kan du antingen välja att spela ett kort men kortet måste vara i högre valör än det tidigare spelade kortet eller så kan du spela flera kort, det vill säga par, triss eller fyrtal. Dock måste det fortfarande vara av högre valör. Kan du eller vill du inte spela säger du pass och turen går vidare till nästa spelare. Kan ingen gå över de spelade kortet vänds de bort och spelaren som spelade den vinnande valören får lägga ett nytt kort. Så fortsätter spelet tills alla spelare inte har några kort kvar på sin hand.