Vändåtta

Kortspelet vändåtta har många olika namn och spelas i flera olika länder, det heter till exempel Crazy Eights i USA och Pesten i Nederländerna. Oavsett namn är det ett roligt och enkelt spel att lära sig. Vi tänkte gå igenom reglerna och hur spelet fungerar så att du kan spela med dina kompisar när ni vill ha ett roligt tidsfördriv.

Kort och spelare

Du kan spela med antingen en eller två kortlekar beroende på antal spelare. Om två spelare spelar tilldelas ni 7 kort var, om det är fler än 2 så tilldelas ni 5 kort var. Sedan läggs resterande kort i en hög på bordet med det översta kortet uppåtvänt.

Så här spelar man

Vändåtta kan liknas lite med spelet UNO då det fungerar så här: Låt oss säga att det ruter 9 uppåtvänt i högen på bordet, då kan du lägga ett kort i samma färg, det vill säga något annat kort i ruter eller så kan du lägga en annan 9:a för att byta färg, till exempel klöver 9.

Har du varken ruter eller en 9:a kan du spela med en 8:a, det beror på att 8:orna är jokrar och kan spelas på vilka kort som helst. Har du en åtta lägger du den och väljer vilken färg du vill ha. Har du ingen åtta får du plocka upp ett kort ur högen, kan du fortfarande inte lägga får du plocka upp ett till och sen ett till om du inte drar några spelbara kort, allt som allt kan du max dra tre kort innan turen går över till din motspelare. Om din motspelare eller du lägger ett ess måste den andra spelaren plocka upp ett kort. Målet med spelet är att först bli av med alla dina kort för att vinna. Du får inte ha en åtta eller ett ess som sista kort kvar.