Sjuan

Sjuan är ett roligt och enkelt kortspel för tre eller fler spelare. Det går att spela två stycken men spelet tappar mycket av sin charm då. Eftersom spelet är enkelt passar det väldigt bra att spela med barn.

Förberedelser

I sjuan behöver man en vanlig kortlek på 52 kort utan jokrar.

Given

En spelare börjar att blanda leken och delar sedan ut hela kortleken ett kort i taget till varje spelare tills korten är slut. När alla kort är delade tar spelarna upp sina kort och sorterar dem. I sjuan sorterar man med fördel korten efter färg och valör.

Spelet

Den spelare som har hjärter 7 på handen börjar med att lägga ut kortet mitt på bordet. Målet sedan är att bygga vidare på sjuan. Nästkommande spelare har tre val, antingen bygga på hjärter sju, lägga ut ytterligare en sjua eller ta emot kort. Om man bygger på hjärter sju så måste man ha antingen hjärter sex eller åtta på handen. Sexan och åttan läggs på varsin sida av sjuan och bygger på. Från sexan bygger man på, i kronologisk ordning ned till ess, och på åttans sida bygger man upp till kung. Vill, eller kan man inte bygga på sjuan så får man lägga ut en annan sjua, om man har en sådan. Om man inte kan, eller inte vill lägga kort så får man stå över, då får alla spelare ge bort ett valfritt kort till den som inte kan eller vill lägga. Vanligtvis ger motspelarna bort sina sämsta kort så i den mån det går är det bra att försöka undvika att ta emot straffkort.

Målet i spelet är att bli av med alla sina kort så forts om möjligt så det gäller att försöka bygga ut på de sjuor där man har många kort själv, och blockera andra från att bygga på där man själv inte har mycket kort.

Exempel 1. Om din högsta spader är spader 8 och spader 7 ligger på bordet så kan det vara en taktisk fördel att försöka att undvika att lägga ut spader 8 så länge som möjligt eftersom den blockar spelarna som har alla andra spader från att lägga ut sina kort och ökar chansen att de tvingas ta emot straffkort.

Regler

  • Den spelare som först blir av med alla kort vinner spelet.
  • Den spelare som lägger sista kortet i en hög (ess eller kung) får välja om denne vill lägga igen eller inte)
  • Kan eller vill man inte lägga ut ett kort så får man ta emot ett straffkort var från alla andra spelare.